"Ol" emrinin muhatabı insan, bu iradi emre itaat eder ve emre itaate meyli buradan gelir. Hayatının her anı meleki ilham ya da şeytani bir vesvesenin de muhatabıdır.
Hal böyle olunca ilham ile vesvese arasını ayrıştıramayan insan emre meyli sebebi ile vesveseye de itaat eder.
İnsanların çoğunda korku vardır. Mizaçları ya da fıtrı yapıları gereği korkuyu algılarlar. Korkuyu algıladıkları doğrudur ama bunu hale dökmeleri yanlıştır.
Korku insanın kendini güvene alması için gereklidir. Fazlası insanın kaliteli bir şekilde yaşamasına engeldir. OKB, panik bunlardan biridir. Abartıyı kendinde tanımlayamayan ve korkan insanın algısı doğru olmakla hali yanlıştır. Herkesten çok üzülmeleri, korkmaları, panik yapmaları, abartmaları, talepkarlıkları bir nevi değer ve sevgi arayışıdır. Kişilik ve kimlik evlerindeki eksikliklerin yamasıdır.
Sonuçta farklı izole bir hayata mahkum ederler kendilerini. Abartı, talepkarlık, korkalık kişilik ve kimlik haline gelir. Kontrolü kaybetmekten çok korkarlar. İşlerini tabiri caizse Allah'a dahi bırakamazlar.
İnsanlardan bu noktada yardım da almazlar. İşini Allah'a bırakmayan, bir insana bırakır mı?
Nefislerine zulmeder, emanete her an ihanet içinde olurlar. Kendindeki yetime acımazlar. Hastalıklarını, yapacakları işleri, gidilecek bir yeri abartı ile yaptıklarından; hasta olduklarında kontrol edilmeleri zor olur.
İşleri bitmez, yetişmez. Gidilecek yerlere ya gidemez ya da çok geç kalırlar. Ben tuvaletten çıkamayan insanlar tanıyorum. Ellerini defalarca, sayı ile yıkayanlar, banyo yapmanın bir merasim halini alması, bir korkunun esiri olduklarını gösterir.
Bu insanların ortak özelliklerinden biri Venüs feleğinin, kendilerinin ism-i azamı olmasıdır. Hayatlarında bir denge arayışı hakimdir, fakat o dengeyi de pek tutturamazlar. Ben'den biz'e olan bitmeyen bir yolculukları vardır. Bazen bencillik sınırını dahi aşamazlar. Kararlarında bir sebat gösteremezler. Sevildiklerini, değer gördüklerini bilmek onlar için önemlidir.
Ali İmran Suresi 175. ayette "O şeytan sizi ancak kendi dostlarından korkutuyor. Onlardan korkmayın, eğer mü’min iseniz, benden korkun." buyurur. Vesvese korku şeytandandır, bunu iyi bilmek tesbit etmek gerekir. Şeytanın tahakküm ve zorbalığıdır adeta.
Emrin muhatabı insan hangi emre itaat edeceğine karar vermelidir. Herşeyi yerli yerine koymalıdır. Ne fazla ne eksik... Hangi emre itaat ettiğini bilmek önemlidir. Çünkü hangi emre itaat edersen iradeyi ona teslim edersin. Kime itaat edersen üzerinde o hakim olur. Mülkü sahibine teslim edersen, zorbalığa izin vermemiş olursun. Emanete riayet böylece gerçekleşir. İhanetten uzak olursun.
Ahzab suresi 72. ayeti kerimesinde "Biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik, ama onlar bunu yüklenmek istemediler, ondan korktular ve onu insan yüklendi. Kuşkusuz insan çok zalim, çok bilgisizdir." buyurdu Allah Teâlâ. " Emaneti taşıyan kendisine karşı zalim iken, emanetin kadrini bilmeyendir."
Bilgisizlik, cehalettir, karşıtı ilimdir. İnsanın ilmi arttıkça aradığını bulur, isteklerine kavuşur yani vücud bulur. Emre itaat etmelidir ama hengi emre?
K.B.E. Yasemin Hafize Şanlı
Yorumlar (0)
Yorum Yazın