Eman kökünden gelen iman, güven duygusu içinde tasdik etmek, inanmak demektir.
Bu inanca sahip kişiye mümin denir. Eman dairesine girmek 6 iman esasını tasdik etmektir. Allah Teâlâ alemi 6 günde yaratmıştır ve tam mükemmel hale getirmiştir. Bu bakımdan 6 sayısının hükmü bir tamamlanmayı veya mükemmel hale gelmeyi gösterir.
Alemde böyle iken insanda da imanın mükemmel ve kemal olması için 6 iman esasından en üstten Allah'a iman etmekle başlar.
Nisa suresi 80. Ayette "Peygambere itaat eden, gerçekten de Allah'a itaat etmiştir." buyurur.
Bu ve benzeri ayetlerde Allah'a ve peygamberine iman birlikte zikredilir. Önce Allah'a, sonra ayetleri insanlara açıklayan peygamberine , bu ayetleri getiren meleklere, devamında kitaplara iman şart olur. Peygamberin verdiği ve kitaplarda yazan bilgilere ahiret gününe, kazaya kadere imanda bu 6 inanç esasının içindedir.
Allah alemi yaratırken sıralamayı değiştirse ya da birini eksik bıraksa idi, 6. günün sonunda yaratma tam ve mükemmel olmaz, aksaklıklar çıkardı. İnsanda 6 iman esasından birinde gedik açsa eman dairesinde gedik açar, güvenli alandan çıkar.
Kitaplara iman eden kendi kitabından, alemdeki ayet ayet kitaplardan habersizdir. Kuran'da bu zamana uymuyor bu zamanda böyle ayet olur mu? diyenler farkında olmadan küfre düşer.
Hz Musa'nın firavunla olan kıssaları, Tur-i Sina'da Rabbi ile konuşması, sihirbazlarla, sarı inekle, Nil nehrine asası ile vurması, Hızır as ile olan yolculuğu, altından yapılan inek gibi bir çok akıl ile anlaşılamayacak kıssalarından bahseder Hz. Kur'an.
Akıl ile hareket eden insan bunlara hikaye derken, yüzüklerin efendisi, Harry Potter gibi filmler müslümanın hayranlığını artırması ne büyük bir çelişkidir. Oysa müslüman, peygamberin miracı sorulduğunda Hz. Ebu Bekir gibi "O dedi ise doğrudur" sıddıkiyetini ister.
İslam bağ, teslim olmak demektir. İslam'ın 5 şartından ilki olan kelime-i şehadet getiren insan teslim olur, bağlanır. Sonrasında namaz, oruç, zekat, hac gibi ibadet ve ameller gelir. Ameller iman esaslarını korur, sağlamlaştırır. Beş sayısı kendini ve diğer sayıları korur. Namaz sayısının 5 olması bu nedenledir.
Allah Teâlâ şöyle buyurur: “Namazları muhafaza ediniz.“( Bakara,238). “Namazlar” vakti belirlenmiş, farz kılınmış ve yazılmış 5 vakit namazdır. Namazı zayi eden kendini zayi eder.
Eğer denirse ki, vitr namazının beşe ilave olduğu ve namaz sayısını altıdır. Buna karşı şunu ifade edebiliriz. Vitrin, 5 in kendisini koruduğu bir sayıyı eklemiştir ki o da altıdır. Altı ise ilk mükemmel sayıdır.
Arapçada beş sayısı yuvarlak daire şeklinde rahmet dairesidir. Namazı ikame eden rahmet dairesine girer. Namazı terk eden, namazın rahmet dairesinden çıkar.
El-Mü'min, gönüllere iman ruhu vererek kendisine sığınan kişilere güven veren anlamındadır. El mümin güvenli sığınaktır.
Allah El Mü'min iken kullarda müslüman olup iman dairesine girdiğinde iman kalbe yerleştiğinde mü'min olurlar. Sevgi, heva ve heves ile kalbe düşer, meveddet ile kalpte sebat bulur. Hub ile durulur, aşaka ile kalbe sarılır bir olur, iradesinden geçer.
İman bir nurdur. İmanınız aşk olsun... Aşkınız kemal bulsun....
K.B.E. Yasemin Hafize Şanlı
Yorumlar (0)
Yorum Yazın