Bloglar

“ İNSANIN DEĞERİ, ARADIĞI ŞEYE GÖREDİR”

Son zamanlarda çokca konuşulan değer ve sevgi...

Çoğu insan makam, mevki, para, çocuk, eş, mal, soy gibi sahte, bitmeye mahkum değerler oluşturur kendisine...

Eşinin işine, çocuğunun okuduğu ünversiteye, banka da ki parasına, milyarlık mal varlığına, güzelliğine, dayanır, değer oluşturur. Aslında bunlar çevremizde gördüğümüz, artık yadırgamadığımız durumlar oldu.

Bazen de insan değer, ilgi ve sevgiyi hastalığından alır. Doğru okudunuz evet hastalığından alır. Hastayken eşinden çocuklarından, anne babasından, çevresinden gördüğü ilgiye sarılan insan umutsuzca bir değer oluşturur. Sonrasında iyileşse de benim tansiyonum var, ben şeker hastasıyım, benim kalbim var, ben kanserim demeyi bırakamaz.

Hastalığın onu bırakıp gitmesi, gördüğü değer, ilgi ve sevginin kaybıdır. Aşırı temizlik yapan kadınların bile altında yatan nedenlerden biri değer, sevgi ve ilgidir. "Ben çok temizim" Bir gün yaşlanır, hastalanır, güçten düşer ama o temizlik vazgeçilmezdir.

Bir değer kaybı yaşar adeta. Allah, “Eşyayı insan için, insanı kendim için yarattım. Kendim için yarattığım, kendisi için yaratılana kendini adamasın.” der. Yaratılış gayesi unutulur.

İnsana hizmet için yaratılana, hizmetçi olunur. İnsan özünde değerlidir ve sevilmiştir. Sevgi ve değeri özünden ,hakikatinden alır. İlmin zahirini alıp onunla iman ve amel eden insan bir süre sonra özüyle bağlantıyı koparır ve sahte değer ve sevgiler peşinde koşar. İzzet müslümana aittir. Müslüman izzeti nerde arar?

Yıllarca işten evini, eşini, çocuklarını ihmal etmiş birisi sadece zorunlu bir saygı görür. Değer, ilgi ve sevgi göremez. Hayat yolculuğunda birlikte olduğunuz insanlara değerli olduklarını , sevginizi gösterin ki onlar da size değer verip sevsinler.

Allah bir kulunu sevdiği zaman onu gök ehli de sever ve herkese sevdirir. Hal böyle iken Rabbinden, dininden arkasına bakmadan kaçan insanın sevilmesi nefsi olup, bir balondan ibarettir. “ İnsanın değeri, aradığı şeye göredir” der Hz. Mevlana. Ey sevilmek, değer ve ilgi görmek isteyen insan senin aradığın ne?

 

K.B.E. Yasemin Hafize Şanlı

Diğer Bloglar

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Yorumlarınız sistem onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.