Bloglar

İSİMLERİN CENNETİ

Halk ediliş gereği ve zuhur yerlerinden dolayı, 49 hakikat büyük alemde, 49 hakikat küçük alemde olmak üzere 98 hakikat vardır. Ve insan büyük alemin özü olduğundan, bu hakikatlerin hepsini kendinde toplar. Hatta büyük alemde olmayan ilahi bir sır daha vardır insanda. Ve bu ilahi sırrrın tesiriyle göklerde ve yerlerde olan şeylerin üzerinde tasarruf edici olmasıdır. Casiye suresi 13. Ayette “Göklerde ve yerlerde olan şeyleri Hak Teâlâ sizin emrinize amade kıldı.” buyrulur.

İnsanda yayılmış olan bu sır, ilahi emanettir ki, o emaneti büyük alem yaratılışı gereği kabule müsait değildi. Ahzab suresi 72. Ayette ” Muhakkak ki Biz, emaneti göklere, yere ve dağa arzettik. Onu yüklenmekten çekindiler ve ondan korktular. Ve onu insan yüklendi.” buyrulur.

İnsanın zahiri ve batıni istidadı, bu emaneti kabule müsait olduğu için onu yüklendi. Bu sırla beraber hakikatler 99 oldu. Ve bu hakikatleri sayan kimse bu hakikatlerin yani esmaların cennetine dahil oldu.

Büyük alem bunun 98’inin mazharı yani açığa çıkış yeridir. İnsan-ı kamil ise 99’unun mazharıdır. Bundan dolayı insan-ı kamil her bir ismin altında örtünür ve kendisinde o ismin hükümleri ve eserleri zahir olursa yani görünüp açığa çıkarsa o ismi saymış olur. Çünkü cennet setr, örtünme manasındadır.

Bu sayma ismin hakikatinin bizzat yaşanması ile olan bir saymadır. Esma-i hüsnayı sözle sayanlar her ne kadar mükafata nail olsalar da, dünya hayatında o ismin cennetine dahil olamazlar.

Örneğin insan-ı kamil , muhyi isminin hükümlerinde örtündüğü zaman, ölüyü diriltir. Mümit isminin hükümlerinde örtündüğü zaman diriyi öldürür. Halık isminde örtününce halk eder. Hz. İsa, nebiler ve büyüklerden nakledilmiştir. Ve koruyucu olan 100 her şeyin üzerinde tamamlayıcı oldu.

O koruyucu, olan 100 Hak’tır, tamamlayıcı ismi azamdır. 99 ismi ihata ve istila eder. Hakk’ın mutlak vücududur. Bütün hakikat ve mertebelerin kayyumudur. Hakikatler ve mertebeler onunla kaimdir.

Ve cennet de 100 derecedir. Cennetlerin tamamlayıcısı olan 100. Cennet kesib cennetidir.

Kaynak:Tedbirat-ı İlahiye

Kendilik Bilinci Eğitmeni Y. Hafize ŞANLI

Diğer Bloglar

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Yorumlarınız sistem onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.