Kur'an-ı Kerim'de ölçülü olmak, haddi aşmak ile ilgili çok fazla ayet vardır. İnsana vasat olması, ölçülü ve haddi aşmaması her fırsatta emrolunur.
Kamer Suresi 49. ayette "Şüphesiz biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık." buyuran Rabbimiz ölçüye dikkat çeker. Bu ölçüyü korumak yine halife insana verilen bir görevdir. Allah'ın ölçüleri aşılmaması gereken sınırlardır. Sınırlar güvenlik için vardır. Tarumar edilen sınırlardan saldırıya uğrar, cezlandırılırız. Haddi aşanlara en büyük örnek firavundur.
Duhan Suresi 31 ayette "Firavun'dan. Çünkü, o, ölçüyü aşan bir mütekebbirdi" diye bahseder. Her insan nefsi kontrolünü gerçekleştiremediğinde bir firavuna dönüşmesi an meselesidir.
Kibirle haddi aşan nefis kendi sınırlarını aştığı gibi muhatabının da sınırlarına da dayanır. Muhatap sessiz, ürkek, tutarsız, zayıfta davranabileceği gibi, saldırgan da davranabilir. Yani sizin ölçüsüz davranışınız muhatabınızın da ölçüsüz halini belirler. Yada tam tersi olur. Sizin ölçüsüz davranışınız da belirleyici olur.
Peki haddi aşanlara karşı ölçü, sınırlar nasıl korunacak? Alemde vaktin belirlediği ve vaktin değişmesi ile değişen bazı ölçüler vardır. Bu ölçüleri bilen insanlar, gaflet ve hayasızca yapılan bu saldırılara karşı sağlam, sabit, sarsılmaz, sakin ve huzurlu kalır.
Mesela doymuş ve merkezlenmiş birine haddi aşan kınayıcının sarsıcı bir etkisi olmaz, hatta kınayıcı bu durumunu fazla sürdüremez. Ve muhatabını da kendisi gibi ölçüsüz davranışlara çekemez.
Yani ölçüler korunaklı güvenli limanlardır. Toplumsal ve sosyal ilişkilerde belirleyici rolleri vardır. Ölçü ile yaratılan insan ve alem için ölçüyü korumak önemlidir.
Ölçüyü aşmayan kendini ve alemi korumuş olur. Alemde dengelerin bozulması insandaki dengenin bozulmasındandır. Eğer çok yağmur yağıyor rahmet zahmete dönüyorsa, yangınlar çıkıyor, savaşlar bitmiyor, hastalıklar artıyorsa bu insanın ölçüyü ve dengeyi bozduğu anlamına gelir.
K.B.E. Yasemin Hafize Şanlı
Yorumlar (0)
Yorum Yazın