Bloglar

SABIR / 1.BÖLÜM

Musibet olmadan Sabır bilinmez. Sabır musibetin karşısında insanın sığınağı, kalesidir. Bu kaleyi güçlendiren anlamlandıran organlar ise istikrar, azim, ağırbaşlılık ve teennidir.

Her musibetin doğası farklıdır. Doğru teşhis ve doğru tedavi için, Doğru ilim ve doğru bilgi gereklidir. Sağlıklı biyolojik insan nasıl davranacak.

Öncelikle, ilim ve bilgi sağlıklı insanın iç dünyasını yani ben' ini ego sunu, nefs'ini anlamlandırır düzenler, ıslah eder. Bu bilgi, kılavuz nedir ve kılavuzun sahibi kimdir.

İnsanın bilgisi kılavuzu Yaradanındadır. Sabır; aklın ve dinin gösterdiği yolda, Nesrin aşırı olan istek ve arzularına direnmektir. Yani sabır nefislerin kuvvetli çekim gücüne karşı hiç tereddüt etmeden Erdemli davranışları seçmelerini sağlayan güçtür. Ya da bir savaş ortamında karşı karşıya kalınabilecek yokluklar işkenceler ve ölüm korkusu insanın irade gücünü yok edebilir.

İşte bu gibi durumlarda insanın iradesini kaybetmesini önleyen, çektiği acılara rağmen Allah a isyan etmeden mücadelesine devam edebilmesini ve ayakta kalabilmesini sağlayan güç sabırdır.

Sabır bütün peygamberlerin de ortak sıfatıdır. Onların sabırlarını dile getiren Kur'an ayetlerinden öğrendiklerimize göre peygamberlerde Allah'ın dinini tebliğ ederlerken çeşitli sıkıntılara uğramışlar eziyet görmüşler, yurtlarından çıkarılmışlar, zindanlara atılmışlar fakat daima sabır istikrar Azim ağırbaşlı olma ve tenni göstermişler.

Dolayısıyla her Müslüman Allah'ın elçilerini örnek almalı kurtuluşun sabırda istikrarda azimde ağırbaşlı olmada teennide olduğunu bilmeli.

Çünkü hak yolda başarı bunu gerektirir ve bu konuda Allah'tan yardım dilemelidir. "Sabır senin acı şeyi yüzünü ekşitmeden içmen şikayet etmeden gelen belaya katlanmandır"

Cüneyd-i Bağdadi

Sabır 3 türlüdür.

1- Belaya ve musibetlere karşı sabır

2- İbadet yapmaya sabır

3- Günah işlememeye sabır

1- BELA VE MUSİBETLERE KARŞI SABIR Belalara sabır aslında çok geniş kapsamlı bir konudur ve bunu maddelere ayırmamız anlamamız açısından yerinde olur.

(Fakirliğe hastalığa karşı sabır vefat haberine karşı sabır insanlara karşı sabır.) Mal rızk ve fakirlik konusunda imtihanlar Rabbimiz bakara suresi 214 ayeti ci liderisinde buyuruyor ki "Yoksa siz, sizden öncekilerin başına gelenler sizin başınıza gelmeden kolayca cennete gireceğinizi mi zannettiniz?"

Yoksulluk ve sıkıntı onlara öyle dokunmuş ve öyle sarsılmışlardaki; peygamber ve onunla beraber olan müminler Allah'ın yardımı ne zaman? dediler. İyi bilin ki Allah'ın yardımı yakındır.

Ebu Abdullah Habbâb İbni Eret (r.a) şöyle buyurdu. "Hırkasını başının altına yastık yapmış Kabe'nin gölgesinde dinlenmekte olan resulullah'a müşriklerden gördüğümüz işkencelerden şikayette bulunduk ve bizim için Allah'tan yardım dilemeyecek ve Allah'a dua etmeyecek misiniz dedik esulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle cevap verdi.

Önceki ümmetler içinden bir mümin yakalanır, kazılan bir çukura gömülür sonra da bir testere ile başından aşağı ikiye biçilir, eti kemiği demir tırmıklarla taranırdı.

Fakat bütün bu yapılanlar onun dininden döndürmezdi. Yemin ederim ki Allah Celle celalühü mutlaka bu dini hakim kılacaktır.

Öylesine ki yalnız başına bir atlı, Allah'tan ve sürüsüne kurt saldırmasından başka hiçbir şeyden endişe etmeksizin Sana'dan Hadramut'a kadar emniyetle gidecektir ne var ki siz acele ediyorsunuz" Buhari, Menakıp 25. Çünkü sadece "İman ettik" demekle iş bitmiyor. Müslüman "Allah'a inanıyorum iman ediyorum" demekle de kurtulamaz.

Ayette Rabbimiz; "Müminler sadece "iman ettik" demeleri sebebiyle kendi hallerine bırakılıvereceklerini, imtihana tabi tutulmayacaklarını mı zannettiler?" Ankebut 29/2. "Andolsun, mallarınızla ve canlarınızla imtihan edileceksiniz ve sizden önce kendilerine kitap verilenlerden ve şirk koşmakta olanlardan elbette çok eziyet verici (sözler) işiteceksiniz. Eğer sabreder ve takvalı olursanız bilin ki bu (sabır ve takva insanı) işlerde azim (sahibi kılan şeylerden)dir. Ali İmran 3/186 Sabır müminin en önemli yol azığıdır.

Bu gibi durumlara karşı direnç göstermenin, ayakta kalmanın, kararlı olmanın, mücadele etmenin, taviz vermemenin adıdır Sabır.

Bir hadisi şerifte, Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem rabbimizin insanlara bölüştürdüğü kaderlerinin hikmetini şu şekilde beyan etmiştir.

"Kiminin imanı ancak zenginlikle Salah bulur (doğru, iyi yolda olur) Eğer o fakir olsaydı, küfre girerdi.Kimi de ancak fakirlikle Salah bulur. Eğer zengin olsaydı küfre düşerdi. Kiminin imanı da ancak sıhhatli olması ile tamam olur. Eğer hastalansa küfre girerdi kiminin imanı hastalıkla olgunlaşır. Eğer sıhhatli olsaydı küfre sürüklenirdi"

 

FATMA AKINCI

Yazının devamı yarın inşAllah...

Tags:

Diğer Bloglar

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Yorumlarınız sistem onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.