En yüksek şahsiyet, en kamil insan, insanlığın tanıdığı tek bir kişi vardır. O da tüm zamanların nuru Peygamber Efendimiz (sav)' dir.
" Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim" buyurdu. Öyleyse şahsiyet, 'ahlak' olsa gerek.
Mü'minlerin annesi Hz. Aişe (r.anha)'ya Ashab-ı Kiram'dan birisi, Hz. Peygamber (asm)'ın ahlakını sorduğu zaman, Hz. Aişe;
"O'nun ahlakı Kur'an idi." diye cevap vermiştir. Kur'an, kendisine uyanlarda şahsiyeti tesis edebilecek bir örnekti o zaman.
Sonra O yüksek şahsiyet;
"Beni Rabbim terbiye etti ve güzel terbiye etti." buyurmuş, hayatı boyunca gayri İslamî ve gayri insanî hiçbir söz, davranış ve fiil O'ndan sadır olmamıştır. Allah'ın ahlakı ile ahlaklanmak, O'nun rengine boyanmaktı şahsiyet...
Efendimiz, son derece mütevazı ve samimi, daima sade bir hayatı tercih ederdi. Giyinişi, ev düzeni, yiyecekleri, tüm yaşayışı sade idi. Zengin-fakir, küçük-büyük herkesle ilgilenir; hakka uygun olmak kaydıyla kendisine yapılan hiçbir müracaatı boş çevirmez, meşru istekleri mutlaka yerine getirirdi. Son derece cömert ve iyilikseverdi. Hiç kimseye kötülük yapmaz, kimsenin kötülüğünü istemez, kimse hakkında kötü söz söylemez, kimsenin gönlünü kırmaz, şahsiyetini rencide etmez, kimseyi hor ve hakir görmezdi.
Şayet kızar ve öfkelenirse; bu, şahsı açısından olmayıp Allah içindi. Sevdiği, beğendiği, razı olduğu şeyleri de Allah rızası için severdi. Cesaret ve şecaat, sabır, azim ve ümit, müsamaha ve iltifat, şefkat ve merhamet, O'nun belirgin ahlakî özellikleri idi.
İnsanın bir tabiatı vardır. Bu tabiatı değiştirmek zordur. Bu bizi gayretten geri koymamalı. İçinde bulunduğumuz toplumun ahlaki değerleri ve İslam'ın erdem ve ahlaki modeli bizlere insanı kamil olma, şahsiyetli olma yolunda hep bir ışık tutar.
Şahsiyetli insan modelini Kur'an ve peygamberler vasıtası ile görürüz. Kendimizdeki ifrat ve tefrit hallere insan tabiki düzenleme getirebilir, bir 'kendilik bilinci' oluşturabilir.
Bunun için her daim kendimize karşı uyanık olmalıyız. Bizden tezahür eden esmaların sahibine yakışır bir şekilde hale dökülmesi için bu uyanıklık şarttır.
Gayret bizden inayet Allah'tan....
K.B.E. Y. Hafize Şanlı
Yorumlar (0)
Yorum Yazın