Ey kardeşim!
Deprem olduğunda korkma.
Deprem olmadığı zaman kork.
Çünkü yaşam depremler sayesinde oluştu. Deprem yeryüzünün canlı olduğunu gösterir. Depremlerin bittiği gün yaşam sona etmeye başlayacaktır.
Deprem yaşamdır, canlılıktır, yeryüzünün nefes alıp vermesidir. Yaşamın oluşmasında depremlerin etkisi çok büyüktür.
Depremler olmasaydı yeryüzünde yaşam oluşmazdı. Yaşamın oluşmasında depremlerin etkisi çok büyüktür.
Yaşamın 4 ana sırrı hava toprak su ve ateştir. Hava su toprak ateş nasıl bir dengede buluştu ki yaşam başladı.
Dünyamızın yaşı yaklaşık 5 milyar yıldır. Bir zamanlar Dünyamızın her yeri su ile kaplıydı.
Dünyaya su nereden gelmişti?
Su Dünyada mı oluştu yoksa Dünyaya başka bir yerden mi gelmişti? Su yaşam için öncelikle çok önemliydi.
Çok önemliydi lakin su yaşam için tek başına yeterli değildir.
Dünyanın her yeri su ile kaplıyken toprak neredeydi? Karalar nasıl oluştu? Yer altı suları nasıl oluştu? Toprağın verimliliği nasıl oluştu? Hep bunlar depremler sayesinde oldu.
İlk depremler ne zaman başladı? İlk depremler kaç şiddetindeydi? Deprem yeryüzünün yaşam bulmasında en büyük etkendir.
Deprem yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketliliğidir. Bu hareketlilik yeryüzünün yaşam bulmasıdır.
Depremlerle dağlar oluştu. Depremlerle karalar göründü. Yeryüzünün her yeri su ile kaplıyken yüksek depremlerle yavaş yavaş dağlar oluştu ve karalar göründü. Dağlar ilk defa bilimsel keşiflere göre 3.6 milyar yıl önce oluştu.
Dağlar şiddetli depremlerle deniz tabanından yükseldi açığa çıktı.Dünyanın en eski dağı Güney Afrika'daki Barberton Yeşiltaş Kuşağı dağlarıdır.
Bu dağlar bilimsel keşiflere göre 3,6 milyar yaşındadır. Bilimsel keşiflere göre dağlar Dünya oluştukten yaklaşık 1 milyar yıl sonra oluştu.
Yeryüzünde yaşam dağların ortaya çıkması ile yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Ortaya çıkan ilk dağlardan sonra yine yüksek depremlerle yeni yeni dağlar ve karalar ortaya çıkmaya başladı.
Depremler sayesinde karalar ortaya çıkmaya başladı.Depremler sayesinde karaların altında yer altı nehirleri gölleri oluşmaya başladı.
Depremler sayesinde tuzlu olan okyanus suları karalardaki topraklardan süzülerek yer altında tatlı sulara dönüştü.
Depremler sayesinde oluşan dağlar da bitkiler ağaçlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
O dönemlerde nefes aldığımız hava da henüz oluşmamıştı. Hava için bitkiler ve ağaçlar gerekliydi.
Bitkiler ve ağaçların fotosentezi sayseninde nefes aldığımız oksijen ortaya çıkacaktı.
Oksijenin oluşması dağların ve akraların ortaya çıkması ile başladı. Havanın oluşması hacadaki oksijenin oluşması yaşamın ilk belirtileri idi. Yaşam fotosentez dediğimiz olayla kendini göstermeye başladı.
Tüm bunlar yeryüzünde olan depremler saysesinde idi. Depremler dağların karaların tatlı suların yer altı sularının yer altı ve yer üstü göllerinin oluşmasında ana etken oldu.
Bitkilerin ve ağaçların ortaya çıkması dünyanın nefes alıp vermesi idi. Artık yaşam yavaş yavaş kendin göstermeye başladı. Yaşam depremlerle başladı.
Depremlerle dağlar karalar tatlı sular ortaya çıktı. Depremler sayesinde karalardaki bitkiler ağaçlar ortaya çıktı.
Depremler sayesinde yavaş yavaş bitkiler hayvanlar insanlar ortaya çıktı. Depremler ne kadar kıymetli idi. Oysa ondan hep korktuk korkutulduk.
Oysa deprem insan için büyük bir lütuftu. İnsan depremden korkmamalıydı. Deprem olduğunda insan sevinmeliydi. İnsan depremi anlamalı onu iyi okumalıydı.
Deprem yeryüzünün canlı olduğunu hareketli olduğunu gösteriyordu. Nasıl ki yeryüzünde yaşan depremlerle başladı yeryüzünde yaşamın sona ermesi depremlerin sona ermesi ile olacaktı.
Onun için insan deprem olduğunda sevinmeli şükretmeli idi. Yeryüzü de insan gibi canlıdır. Yeryüzü de insan gibi nefes alır verir.
Depremler yeryüzünün canlı olduğunun kanıtıdır.
Depremler durduğundan yeryüzünde yaşam yavaş yavaş sona erecektir. İnsan deprem olduğunda değil deprem olmadığında korkmalıdır.
Deprem asla öldürmez deprem yaşatır. Deprem olduğunda yıkılna binaların altında kalan insanlar ölür.
O zaman insan depremlerle yıkılmayan binalar yapmalıdır. Aklını işletecek insan bunu başaracak şekilde yaratılmıştır. Deprem bilimi depremlerin etkisini okumak için vardır.
Ey kardeşim!
Gel depremi iyi okuyalım.
Kaynak: https://www.instagram.com/p/Co1StAYNrtJ/?igshid=NmE0MzVhZDY=
Yorumlar (0)
Yorum Yazın