Bloglar

Zaman Nedir

Zaman feleklerin döngüselliğinin dünya ve içindekiler üzerindeki etkisinin sonucu ortaya çıkan izafi(kişiye yere göre değişken) bir olgudur. Zamanın manyetizmal etkilerine tasavvuf kültüründe haber denir. Kısaca feleklerden aldığımız etkilerdir. Algılarımızdır. Zaman dünyaya an saat gün evre ay yıl ve yüzyıl vb gibi döngüsellikte feleklerden etkilerin yansımasıdır. Bu nedenle bu etkileşime tecelli diyeceğiz.

Bazen aynı zaman tekrar ediyormuş gibi olsa da asla aynı zaman gelmez. Bu kainatta hiç bir anın birbirinin aynı olmadığını gösterir.
Günün her saatinde feleklerin etkisi gözlemlenebilir.

Zamanın başlangıcı, Allah’ın Hz. Muhammed’in (sav) ruhunu yaratmasıyla olmuştur.

Zaman, feleklerin hareketleriyle yaratılmıştır. Zaman bilgisi, en önemli ve en genel bilgilerden biridir.

Zaman bir nispettir, dışta varlığı yoktur. Yani alemdeki olaylar ve varlıklarla bağlantısı vardır. Ama bir eşya gibi bir varlığı mevcut değildir. Bu bakımdan zaman ilahi bir zarftır (haberdir). 

Zaman, hem Yaratana ve hem de yaratılanlara nispet edilir. Çünkü bütün oluş zaman zarfı içinde gelişmektedir.

Zaman ‘Ne zaman?’ sorusuyla ortaya çıkan bir nispettir.
Alemdeki bütün oluşumlar ve varlıklar için ‘Ne zaman?’ sorusu sorulabildiğinden, zaman alemdeki bütün varlık ve oluşumlara nispet edilebilmektedir.
Buna göre, bütün şart edatları zamanın isimleri olmaktadır. Bu şart edatlarıyla isimlendirilen zaman ise var olmayan bir şeydir.

Bir hadis-i şeriften öğreniyoruz ki, Peygamberimizin dünyaya gelmesiyle zaman ilk yaratıldığı günkü hale gelmiş oldu. Çünkü Hz. Muhammed (sav)’in ruhu ilk yaratıldığında gayb alemde hüküm sahibi idi ve zaman onun ruhunun yaratılmasıyla başlamıştı. Peygamberimizin (sav) gayb aleminde sahip olduğu hükmetme özelliği, dünyaya gelmesiyle zahir alemde de ortaya çıkmıştı. Bu nedenle, Peygamberimizin hüküm sahibi olması bağlamında, zaman ilk günkü başlangıç haline dönmüş oldu. Bu bize zamanın her şeyi içinde barındıran bir zarf olduğunu öğretiyor. Peygamberimizin (sav) hüküm sahibi oluşu da zaman zarfı içinde tahakkuk (benliklerde hal hareket olarak açığa çıkmaktadır) etmektedir.

Tags:

Diğer Bloglar

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Yorumlarınız sistem onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır.